Onze Methode
Onze methode helpt collega's onderling langdurige klachten te voorkomen.

Verschillende vormen van collegiale ondersteuning wordt al decennialang toegepast. Het stelt speciaal opgeleide werknemers in staat om collega’s te begeleiden die aan een ingrijpende gebeurtenis op de werkvloer zijn blootgesteld. Bij ons komt het erop neer dat een collega door middel van twee gesprekken een risicoanalyse maakt met betrekking tot de mate van verwerking van een situatie. Deze twee gesprekken vinden plaats over een periode van ongeveer een maand direct na de gebeurtenis. Indien wordt vastgesteld dat een medewerker toch baat heeft bij professionele hulpverlening is de verwijzing makkelijker en sneller dan zonder de gesprekken. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over toegang van medewerkers tot een verkortte wachtlijst bij de GGZ praktijk ‘De Velse GGZ’.

Een van de grote voordelen hiervan is dat niet wordt gewacht tot mensen met klachten uit zichzelf besluiten om hulp te vragen. Zo voorkomen we dat er iemand voor langere periode (of zelfs compleet) uitvalt. Dit scheelt geld, maar belangrijker nog, heel veel stress en leed.

Interne oplossingen

Onze aanpak is gebaseerd op een methode die ontwikkeld is in het Verenigd Koninkrijk na de Falklands Oorlog.  Vanwege veel onverwerkte emoties die pas jaren later aan het licht kwamen gingen de Britse Royal Marines op zoek naar een betere manier om met trauma’s om te gaan. Men zocht bewust naar een manier om dit intern op te lossen omdat er simpelweg minder met buitenstaanders zou worden gedeeld. Immers, deze waren er niet bij geweest toen de ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden. De officier die belast werd met het project, kwam met een radicale oplossing: waarom trainen we er de mariniers zelf niet op elkaars psychische gezondheid in de gaten te houden?

Effectiviteit door vertrouwen

Deze methode berust op het vertrouwen tussen collega’s en het begrip van hen die hetzelfde hebben meegemaakt, en wij doen dit dus ook. Dit vertrouwen en begrip maakt het makkelijker om ervaringen met elkaar te delen. Zo wordt de kans op blijvende psychologische klachten sterk verkleind. Ook zorgt het ervoor dat personen die toch blijvend last hebben van een gebeurtenis ook zo snel mogelijk toegang tot professionele hulp krijgen, indien dat gewenst is. Bij toepassing van de methode hoort ook een jaarlijkse assessment van de kennis en kunde van de cursisten. Zo wordt gegarandeerd dat alles wat geleerd is ook geleerd blijft.

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

© OPHECA a good companion | Disclaimer | Realisering MISD | Ontwerp Butterfly Grafix